LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

EUROPLAN

The first choice for excellence....

EUROPLAN

The first choice for professionalism....

EUROPLAN

The first choice for understanding....

EUROPLAN

The first choice for reliability...

EUROPLAN

The ONLY choice for you !!!.

Tuesday, 24 April 2018

Staggered pavilions form holiday resort on lush hill in Costa Rican surf town


Architecture firm Studio Saxe has stepped a series of pavilion-like guest rooms down a slope facing the Pacific Ocean, creating a hotel in a Costa Rican beach town.
Mint Santa Teresa is located in Santa Teresa – a small coastal town in Costa Rica's Puntarenas Province that is a popular spot for surfers and yoga retreats.

The hotel's Swedish owners Jonas Thorrel and Johanna Johansson enlisted San José-based Studio Saxe for the project following the studio's previous work in Costa Rica, including a house also in Santa Teresa and a yoga retreat, which are well-integrated with tropical foliage.
Like with these earlier works, the studio designed the holiday complex to fit in with its surroundings. Four guest bedrooms are separated into individual volumes to step down the hilly site, resting on terraces made of stone. Gaps left between the suites leave space for trees to grow up through.
"Hotels traditionally became vast objects in the landscape that bear no relation to their surroundings and are devoid of genuine human interaction," said studio founder Benjamin Garcia Saxe.
"At Mint, we endeavoured to create a contextual design that adapts to its landscape and offers a new type of experience for a breed of traveler seeking authenticity."
As with the studio's other projects, Mint Santa Theresa has a simple minimal palette that comprises a black steel structure, concrete flooring, and white paint and textiles that contrast with the lush greenery.

But this time, the Studio Saxe intended to reference the minimal aesthetic of Scandinavia in response to the heritage of the resort's owners.
Costa Rican designs also feature throughout the complex, like the caña brava grass arranged in a fishbone pattern to cover the underside of pavilion roofs, and furniture made by craftspeople using locally sourced wood.
Running down the slope in pairs, the pavilions contain a bedroom and adjoining bathroom in the same layout.
Folding glass doors open onto terraces in front, to provide guests with ocean vistas from the beds. A small void is carved at the rear of each, forming a garden filled with more tropical planting.
An exterior staircase at the side of the residences leads onto a decked pathway, which extends over the green space to access a rooftop living area.
Wrapped by a black balcony, which also serves as a planter, the outdoor lounge is shaded by a white sail stretched above by a black steel frame. A hammock also hangs from the structure, while other furnishings include two chairs made of rattan – thin palm stems – and produced in Cost Rican town Sarchí, a table and a rug.
The Mint Santa Teresa's communal area is located at the bottom of the slope, accessed by a central concrete stair. A grass-lined canopy resting on slender black columns extends over the space, covering a bar and a lounge with large floor cushions for sunbathing.
Draping plants run along one side to provide privacy to the dining area, where guests have breakfast, from neighbouring properties.
A key feature is an infinity swimming pool that runs off the edge into a slim channel of water beneath. There is also a pit for guests to play boules.
"We worked hard on creating spaces that combine an appreciation of natural beauty with a rich array of possibilities for social and cultural interaction," said Garcia Saxe.
The architect founded the firm in Costa Rica's capital city in 2004. Studio Saxe's other projects across the Central American country include a house elevated on stilts above a forest and a residence featuring fully-outdoor rooms that can be enclosed by folding timber doors.
Photography is by Andrés García Lachner.

Butler Armsden overhauls 1970s coastal home in northern California

Sea Ranch House by Butler Armsden
Updated interior finishes and a new guest house are among the modifications that US studio Butler Armsden Architects has made to a 44-year-old, wood-clad residence that overlooks the Pacific Ocean.
Sea Ranch House by Butler Armsden
The holiday home, called Bluff Reach, is situated on a rocky site overlooking the ocean and dotted with cypress trees. The dwelling is located in Sonoma County's Sea Ranch development, known for its contemporary residences that take cues from nature.
Sea Ranch House by Butler Armsden

Designed for a San Francisco couple who desired a secluded retreat, the project entailed refurbishing and expanding a 1974 residence designed by Ralph Matheson, and renovated in 1990 by William Turnbull Junior. The sculptural, wood-clad dwelling features sloped roofs and boxy protrusions, and interior spaces bathed in natural light.
Sea Ranch House by Butler Armsden
For the latest intervention, the design team sought to retain original features while adding more space, and updating the finishes and decor. Preserving a strong connection to the surrounding landscape was a central concern.
Sea Ranch House by Butler Armsden
"For the architects, as enamoured of the curving coast and soothing landscape as their clients, updating the home proved easier than expected," said a statement from Butler Armsden Architects, a San Francisco-based studio. "With its relaxing lushness, the site itself played the role of mediator."
Sea Ranch House by Butler Armsden
The home was re-clad in vertical boards of cedar, which replaced redwood siding. A new two-storey volume was added to the north elevation to house an office.
Sea Ranch House by Butler Armsden
Inside, windows of varying sizes frame views of the picturesque landscape. In the dining room, a sliding glass door opens onto a wooden deck, where the clients can relax and gaze upon the ocean. Wide steps lead down to a verdant lawn.

Rooms feature contemporary decor and an earthy colour palette, helping create a serene atmosphere. Light-toned wood was used to sheath ceilings and walls.
Sea Ranch House by Butler Armsden
"The white-washed, vertical planks of Douglas fir that wrap the interior spaces recall the cedar covering the exterior of the home," the architects said.
Sea Ranch House by Butler Armsden
The husband and wife's distinct personalities are most evident in their offices. His is located on the upper floor of the new volume, and is accessed via a powder-coated-steel spiral staircase.
Sea Ranch House by Butler Armsden
"In his office, a desk surface custom-made of star-fire glass sits atop two blackened steel bases that call to mind the fins of a turbine engine," the architects said. "In hers, a made-to-fit taupe window seat leaves anyone sitting in it suspended over the Pacific Coast."
Sea Ranch House by Butler Armsden
Other residential projects in northern California include a gabled home by Feldman Architecture that overlooks a vineyard, and a T-shaped residence by Schwartz and Architecture with a design inspired by tree lichen.

Реставрация роскошного отеля в Стамбуле

Престижный отель в Стамбуле был построен еще в начале XX века выдающимся османским деятелем Мюширом Касым-пашой. Теперь, спустя столетие, его предки — нынешние владельцы отеля — решили чуть обновить Splendid Palace, не теряя при этом атмосферу роскошной аутентичности, которую так любят гости.
За работу взялась студия Noor — но прежде, чем приступить к проекту, дизайнеры провели масштабное исследование. Они изучили старые фотографии здания, архивы отеля, побеседовали со старшими членами семьи, которые еще помнят отель в его первозданном виде. Все для того, чтобы добиться подлинной и впечатляющей реставрации.
Реставрация роскошного отеля в Стамбуле


Окончательный вариант дизайна был вдохновлен историческим местоположением отеля, фильмами Висконти и романами Агаты Кристи. Эти мотивы переплелись с современными акцентами, которые сделали отель актуальным на сегодняшний день.
Реставрация роскошного отеля в Стамбуле


Значительная часть мебели в отеле — это антикварные находки. Например, в лобби можно увидеть позолоченный диван, мольберт с антикварного рынка в Афинах и старинный позолоченный мраморный стол. Но первое, что видит гость, заходя в лобби, — это круглая тахта, обитая яркой тканью. Дизайнеры не побоялись броских оттенков, ведь красный — это цвет роскоши и торжества, поэтому в номера гости поднимаются по ковровой дорожке в тон.
Реставрация роскошного отеля в Стамбуле


Не всю мебель пришлось искать на рынках: дизайнеры открыли кладовые и чердаки, где нашли множество оригинальных предметов со времен основания отеля. Эту мебель аккуратно восстанавливала команда ремесленников Noor для того, чтобы она могла прослужить еще долгие годы. Там же нашли и ряд уникальных изделий из ротанга, датируемых началом XX века. К сожалению, они были слишком ценными и хрупкими, чтобы вновь появиться в номерах отеля, поэтому студия Noor сделала качественные реплики во Вьетнаме.
Реставрация роскошного отеля в Стамбуле


Особого внимания заслуживает освещение: практически все светильники являются оригиналами, кроме центральный люстры в баре, которую сделали на заказ специально для этого проекта. В баре также перекрасили стены в насыщенный синий тон, чтобы дополнить цветовую палитру мебели и аксессуаров в комнате.
Реставрация роскошного отеля в Стамбуле


На всей территории отеля расположено много произведений искусства. Большинство небольших репродукций были заказаны во Вьетнаме. Все они были состарены вручную с использованием ремесленных методов, используемых командой дизайнеров студии Noor.
Реставрация роскошного отеля в Стамбуле


Дизайнеры также решили сохранить и многие оригинальные материалы в здании. Например, полы, которые более ста лет покрывались темным лаком, были очищены от толстого слоя и восстановлены до первоначального светлого цвета, который придал отелю ощущение легкости и воздушности.
Реставрация роскошного отеля в Стамбуле


Реставрация роскошного отеля в Стамбуле


Реставрация роскошного отеля в Стамбуле


Реставрация роскошного отеля в Стамбуле


Реставрация роскошного отеля в Стамбуле


Реставрация роскошного отеля в Стамбуле


Реставрация роскошного отеля в Стамбуле


Реставрация роскошного отеля в Стамбуле



ФОТО: STUDIO NOOR